Anne van Dalen | About
15280
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15280,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Anne van Dalen (1963)

 

Opleiding: autodidact

Anne van Dalen hanteert een manier van werken die als volgt is te omschrijven:
Anne begint aan een werk zonder te weten hoe het er, eenmaal voltooid, zal uitzien. De vorm groeit tijdens het bezigzijn. Daarbij komt dat Anne zich onder het werken laat leiden door invallen: elke nieuwe handeling is het gevolg van de voorgaande en wordt op zijn beurt bepalend voor het volgende onderdeel. Het fysiek ervaren van het materiaal is wezenlijk onderdeel van het proces dat de optelsom is van een aaneengesloten reeks ingevingen die onderling zijn verbonden.
Anne’s werk ontstaat in interactie met de tastbare wereld, zonder systeem en zonder patroon. Toch ligt wel degelijk in deze vorm een inhoud besloten. Gedurende het proces van improviseren vormt zich een beeld waarin zich iets afspeelt. Iets wat begonnen is zonder een van te voren ontworpen plan is plotseling iets bepaalds geworden. Het werk openbaart zich tot een eigen werkelijkheid. Dat is het moment waarop de voorstelling met het leven van Anne wordt doorverbonden en het schilderij zijn inhoud krijgt. Het zo ontstane beeld is voltooid op het moment dat Anne besluit de spontane invallen te onderbreken.
Kortom: Anne’s werk is de zichtbare neerslag van iets dat zij in werkelijkheid gezien en ervaren heeft. De afbeelding is niet ‘af’ in de gebruikelijke betekenis maar is ‘zo gelaten’. Een reële belevenis, ontstaan uit geïmproviseerde voorstelling, is nu vastgelegd in een moment. Anne creëert daarmee als het ware een doorlopende landkaart van belevenissen, merktekenen van haar bestaan.

 

Je geld of je leven – crowdfunding voor een basisinkomen

 

Je geld of je leven, zo heet mijn nieuwste kunstproject. Een jaar lang leefde ik van een onvoorwaardelijk basisinkomen, ik werkte aan kunst en was vrij van geldzorgen. Die unieke ervaring vormt de basis voor het tweede jaar waarin ik opnieuw de artistieke vrijheid zoek.

 

Dit project kan natuurlijk niet zonder geld. ‘Je geld of je leven’ draait op gemeenschapsgeld: een gemeenschap van 100 donateur-deelnemers die samen een leefgeld creëeren van 1000 per maand. Elke donateur schenkt 10 euro per maand voor de periode van 12 maanden. Uw gift van 120 euro laat mij een jaar lang leven en werken.

 

Uw financiële bijdrage is gebaseerd op het basisinkomenprincipe. Dat wil zeggen: onvoorwaardelijk, u verwacht van mij geen tegenprestatie, maar… u krijgt er wel iets voor terug. Mijn dank uiteraard. Ook ontvangt u als eerste mijn maandelijkse blog. U bent welkom op mijn atelier. U ontvangt een VIP-uitnodiging voor de expositie en bovendien maakt u kans op het winnen van een kunstwerk. Een kans van 1 op 100!

 

Al 53 mensen hebben zich aangemeld. Er zijn nog 47 plaatsen vrij!

 

Wilt u ook deel uitmaken van deze bijzondere gemeenschap?

Doe mee en mail  ‘Je geld of je leven’ naar annevandalen@xs4all.nl.

 

 

Exposities

verwacht: 2018 – ‘Je geld of je leven’ (datum en locatie nader te bepalen)

 

recent: 10 okt tm 22 nov 2017 – ‘Aan den lijve’ Foenix kringloopwinkel, Vlijtseweg 136, Apeldoorn.

geweest: 9 mei tm 3 juni 2017 – ‘Dead centre of the universe’  Twister pop-up galerie, Westelijke Parallelweg 54, Zwijndrecht.