Anne van Dalen | Blog
1815
page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-1815,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

 

Artistieke drang

 
Het kan verkeren. In het blog van vorige maand schrijf ik dat krantensnippers me de nodige inspiratie gaan brengen in de vorm van papier maché sculpturen. In gedachten zag ik mezelf al in de weer met behangplak en kippengaas maar ineens openbaart zich een heel ander pad. Van het ene op het andere moment zit ik op een krukje uren achtereen ingespannen een portret te schilderen. Met een kwast! Op doek! Hoe braaf! Maar waarom dan toch? Ik moet toegeven: ik heb geen idee. De oorsprong van deze onverwachte behoefte is me een raadsel en alsof dat niet genoeg is zie ik niet hoe het schilderen van gefantaseerde portretten ook maar iets te maken heeft met #jegeldofjeleven, maar telkens als ik mijn aandacht richt op geldzaken lijkt een onzichtbare hand me een andere kant op te sturen. Het zet mijn ideeën over #jegeldofjeleven onder druk en daar word ik iebelig van. Om houvast te vinden graaf ik me dieper in. Op bezoek bij bevriend kunstenaar Keith Brighouse in Engeland, heb ik in Doncaster een ontmoeting met fotograaf Les Monaghan over zijn project #relativepoverty, het verbeelden van armoede en hoe dat hem aanzet tot politiek activisme. Iets waar ik mezelf steeds meer toe geneigd voel. Ook wissel ik uitgebreid van gedachten met Simon Duffy, oprichter van een denktank, het Centre for Welfare Reform, over sociaal-economisch gedachtegoed, hervormingen en het opnieuw ontwaken van een burgerbeweging. Het is een vervolg op een eerdere kennismaking met Jason Leman, trekker van een groep mensen in Sheffield die zich bezighouden met het basisinkomen. Een interview met mij is te lezen in het kunst-cultuur-politiek tijdschrift Now Then. Zij zijn denkers én doeners en deze ontmoetingen zijn niet alleen warm en leuk maar ook wederzijds interessant en het vormt aanleiding tot nieuwe plannen die mits goed uitgevoerd politieke actie tot politieke kunst zou kúnnen verheffen. Tot uitwerken van die ideeën komt het vooralsnog niet, in plaats daarvan oefen ik in het schetsen van gezichten. Hou op! Stop met die flauwekul en ga geld drukken, roep ik mezelf tot de orde. Tevergeefs. Het lukt niet. Mijn hoofd zit vol hoofden die naar buiten willen en iets in mij maakt dat ik móet toegeven aan deze vreemde artistieke drang die, zover ik kan beoordelen, nog geen doel of betekenis kent. Ik kan me niet herinneren zoiets eerder meegemaakt te hebben en ik hoop maar dat je met me meereist op dit onontgonnen pad. Misschien loopt het dood, misschien bevinden we ons in een doolhof, misschien vinden we de pot met goud aan de voet van de regenboog en misschien leidt deze portretterij via een omweg alsnog naar #jegeldofjeleven.
 

De stand op 1 augustus

Er zijn 45 deelnemers van de gedroomde 100 die nodig zijn om in mijn kunstenaarsbestaan te voorzien. Het werven van nieuwe sponsors staat heel even op een laag pitje, maar vanaf september gaat de campagne weer op volle kracht vooruit. Ik hoop de kring van weldoeners uit te breiden door het aanboren van nieuwe bronnen, bijvoorbeeld door me tegen vergoeding als aanjager/spreker aan te bieden voor gespreksbijeenkomsten over basisinkomen, burgerschap en leven op je eigen voorwaarden.

 
Ken jij mensen/groepen/organisaties/bedrijven die uitgedaagd willen worden om vrij te filosoferen over persoonlijke sociaal-economische vernieuwing? Laat het me weten of, nog mooier, mail naar annevandalen@xs4all.nl en nodig me uit.

Versnipperd

De uitspraak ‘je moet niet alles geloven wat je in de krant leest’ kennen we allemaal. Liegen dat het gedrukt staat, is er ook zo een, net als papier is geduldig. Dat laatste is maar goed ook want ik merk dat het tijd kost om de draai te maken van het werk dat ik afgelopen jaar maakte naar het nieuwe thema ‘je geld of je leven’. Om op gang te komen kun je maar het best gewoon ergens beginnen. Zo bedacht, zo gedaan.

Bij het opruimen van mijn atelier sta ik met een stapel oude kranten in mijn handen en mijn oog valt op de kop boven een artikeltje ‘bankier gearresteerd op verdenking van miljoenenfraude’. Ik neem een schaar en knip ‘m uit. Een paar uur later heb ik een verzameling koppen aan de ene kant en pagina’s met gaten aan de andere kant. Er is geen houen meer aan. Na de kranten zijn de reclamefolders aan de beurt. De oud papierbak naast de voordeur is een bron van geluk.

Stuntprijzen, kiloknallers, voordeelbonnen… ze vallen stuk voor stuk ten prooi aan de schaar. Al gauw liggen de koppen uit het economiekatern van de Volkskrant naast de aanprijzingen uit de ALDI-folder. Ik ontdek steeds grotere letters voor alsmaar lagere prijzen. Het kreten van de reclame zijn het jargon van de journalist. Elke dag weer wordt niks nieuws onder de zon verpakt in een nieuw jasje. Mijn ogen scannen van kop naar kop en ik absorbeer letters tot ik een ons weeg – NU VOOR 0,99 CENT . Het onderscheid tussen propaganda en informatie verdwijnt als sneeuw voor de zon en al wat rest zijn losse snippers. Eureka! Die snippers vormen de basis voor papier maché en met papier maché kan ik alle kanten op. Iets in mijn hersens draait een slag en ik voel het kwartje vallen.

Waardevast

“Als de kunst die je maakt niet verkoopt heb je geen bestaansrecht”, werd mij in niet mis te verstane bewoordingen door reaguurders aan het verstand gebracht naar aanleiding van de NOS publicatie over mijn Onsbasisinkomen. Het artikel vertelt hoe ik, bevrijd van financiële onrust naar hartelust werk produceer zonder me te hoeven bekommeren over de al dan niet commerciële waarde van mijn inspanningen. Kortom het hebben van een basisinkomen schept artistieke vrijheid.
De prijs die ik voor die vrijheid betaal is nul niks nada noppes want het hele eieren eten van een basisinkomen is nu juist dat er geen voorwaarden aan gesteld worden. Kortom, het basisinkomen is een geschenk. Wat niet betekent dat het me, als ontvanger van dit cadeau, niks kost. Omdat het hebben van een basisinkomen op zijn zachtst gezegd nogal ongebruikelijk is, roept het uiteenlopende reacties op die variëren van positief “fijn voor je, het is je gegund” of “dat wil ik ook wel” naar negatief “daar betaal ik geen belasting voor” tot aan agressieve verontwaardiging “de rambam voor je, ga werken, uitvreter”. In de publieke belangstelling staan, zo valt te constateren, brengt dus kosten met zich mee. Ik betaal er als kop van Jut een prijs voor. Op sommige momenten voelt het alsof ik teveel betaal en op andere momenten prijs ik me gelukkig. Dat laatste is bijna altijd het geval, het maakt dat ik de kwaadwillende dan wel goedschikse reacties op de koop toeneem. Maar… handen af van mijn bestaansrecht. Geen mens is minder of meer waard dan een ander. Daar valt niet op af te dingen, het geldt voor mij, voor jou en voor ons allen. Elk mens heeft het onvoorwaardelijke recht te bestaan.

Zet me aan het werk

Het is mijn diepste wens om in zo groot mogelijke vrijheid mijn kunstenaarschap te beoefenen vanuit de overtuiging dat kunst het leven zin geeft. Kunst is waardevol voor mij én voor anderen. Om zulke waarde te kunnen creëeren is geld nodig. Geld waaraan het mij als kunstenaar ontbreekt. Juist dat dilemma vormt de aanleiding voor mijn nieuwste kunstproject Je geld of je leven.

 

In Je geld of je leven is de hoofdrol weggelegd voor geld. Geïnspireerd door mijn ervaringen met het basisinkomen ga ik me een jaar lang bezig houden met geldzaken. Hoe we ermee werken, hoe we  ermee (over)leven en wat geld met ons doet. Van een vriend kreeg ik een oude etspers cadeau en met uw financiële steun ga ik -letterlijk- de geldpers laten draaien; een berg goudfolie -van straat geplukt- ligt klaar om verwerkt te worden; evenals een stapel oude boeken over economie. Voor elk tientje dat ik ontvang maak ik 1000 euro kunstgeld. Inspiratie heb ik in overvloed, waar het me aan ontbreekt zijn de financiële middelen om o.a. de huur van mijn atelier van te betalen. Dat is waarvoor ik u om hulp vraag.

 

Dit project is te verwezenlijken met 100 donateurs die zich voor de periode van 1 jaar en €10 per maand verbinden aan ‘je geld of je leven’. Het project start op 1 juni en heeft een looptijd van 12 maanden, tot juni 2018. Het wordt afgesloten met opnieuw een expositie waarbij onder de 100 donateurs 1 werk verloot zal worden. Er valt dus voor iedereen wat te winnen. Gulle gevers kunnen zich direct al aanmelden. Mail naar annevandalen@xs4all.nl onder vermelding van ‘Je geld of je leven’. Er is nog maar plaats voor 55 deelnemers want de eerste 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 donateurs hebben zich al aangemeld.

 

.

 

Wat staat er te gebeuren

De opening op zaterdag 13 mei van de expositie ‘dead centre of the universe’ met body prints, schilderijen, tekeningen, foto’s, video’s en sculpturen van drie opmerkelijke kunstenaars, te weten Keith Brighouse, Major Wilco en ikzelf Anne van Dalen. De tentoonstelling is te zien tot 3 juni.

 

Waarom dit initiatief voor een pop-up galerie

Het idee voor een eigen, tijdelijke, tentoonstellingsruimte is ontstaan uit noodzaak. Galeriehouders en presentatieruimtes die brood zien in een beginnend autodidact van boven de vijftig met nul exposities op haar naam, zijn dun gezaaid. Het is voor veel kunstenaars moeilijk om gezien te worden en om mijn werk aan het publiek te kunnen tonen moest ik mijn eigen kansen creëeren zodoende heb ik initiatief genomen en de makelaar die het pand in beheer heeft benaderd met de vraag of ik het tijdelijk mocht gebruiken. Dat mocht en vanaf dat moment heb ik alles in sneltreinvaart op de rails gezet. Ik ben ontzettend blij dat me dat hier in Zwijndrecht is gelukt.

 

Hoezo Zwijndrecht

Zwijndrecht is mijn nieuwe thuis nadat ik in 2016 vertrok uit Den Haag waar ik 30 jaar gewoond heb. Sinds een jaar woon en werk ik nu in een voormalig schoolgebouw. Wat Zwijndrecht geeft is ruimte, rust en buitengewoon aardige mensen. Ik voel me hier op mijn gemak dus toen ik besloot dat de tijd was gekomen om mijn werk aan de buitenwereld te laten zien was de keus voor mijn nieuwe thuishaven snel gemaakt. Voorwaarde was wel dat de locatie centraal gelegen is en goed bereikbaar met openbaar vervoer zodat ook mensen van buiten Zwijndrecht de expositie makkelijk kunnen bezoeken. Omdat ik zelf antikraak woon heb ik een zwak voor leegstaande panden vandaar dat mijn oog viel op de Twister: pal naast het station en met 900m2 vloeropppervlak ook nog eens loeigroot. Dat moet ook wel want het werk dat ik maak is niet klein.

 

Vanwaar de titel ‘dead centre of the universe’

De naam voor de expositie houdt ook weer deels verband met Zwijndrecht. Veel van mijn Haagse vrienden reageerden verbaasd op mijn verhuizing. In zo’n dorp valt niks te beleven zeiden ze, en zelf vond ik dat ook. Maar Zwijndrecht is voor mij het middelpunt geworden, mijn stukje van het universum en omdat het hier alle dagen doodstil is deed het me denken aan het oog van de storm. Filosofisch gezien refereert de titel aan drie hoofdzaken: dood, leven, en seks. Als kunstenaar geef ik daar uitdrukking aan, letterlijk en figuurlijk, in zogenoemde body prints: een afdruk van mijn lijf, het lichaam waarin ik huis, het centrum van mijn bestaan. Eenzelfde oorsprong op een heel andere manier is terug te vinden in het werk van de twee overige kunstenaars in deze expositie, Keith Brighouse en Major Wilco. Beiden zijn in bezit van verbeeldingskracht die uitstijgt boven dat wat veel mensen gewend zijn. Major Wilco’s waskrijt-tekeningen puilen uit van pijn en wellust. Keith Brighouse, gebruikmakend van video en fotografie, trekt aan, stoot af en brengt ons in verleiding.

 

 

Basisinkomen, wat doet dat

De kosten voor gebruik van het pand, de opening, alles wat nodig is om deze expositie te organiseren wordt door mij uit eigen middelen betaald. Ik bekijk het als een investering die van levensbelang is voor mijn voortbestaan als autonoom kunstenaar. Nou ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik afgelopen jaar heb mogen leven van een gecrowdfund experimenteel basisinkomen dat loopt tot juni. De €1000 per maand die ik via onsbasisinkomen.nl mocht ontvangen en de vrijheid die dat heeft opgeleverd (niet hoeven piekeren over commerciële zaken) is waar elke kunstenaar van droomt. Sterker nog, niet hoeven stressen over geld daar knapt ieder mens van op. Leven van een basisinkomen maakte het mogelijk om me fulltime te wijden aan het produceren van de serie tentoongestelde werken en zonder basisinkomen had ik het risico van deze expositie niet genomen.

 

Hoe straks verder

Uiteraard hoop ik dat deze investering zichzelf terugbetaalt uit de verkoop van het werk uit de expositie. Mensen die een kunstwerk zó waardevol en aantrekkelijk vinden dat ze het willen bezitten om er thuis elke dag naar te kunnen kijken… daar word ik als maker ontzaglijk blij van. De mogelijkheid om meer en nog betere kunst te produceren wil ik ook het komende jaar ten volle benutten. Het is mijn diepste wens om in zo groot mogelijke vrijheid mijn kunst te beoefenen vanuit de overtuiging dat kunst het leven zin geeft. Niet alleen voor mij persoonlijk waardevol maar ook voor anderen. Om die waarde te kunnen creëeren heb ik opnieuw voldoende financiële middelen nodig en dat is een forse uitdaging.

 

Nieuw project

Daar heb ik het volgende op bedacht: ik zoek 100 liefhebbers van kunst, donateurs, die zich voor de periode van 1 jaar en €10 per maand verbinden aan mijn nieuwste project “Je geld of je leven”, op dezelfde onvoorwaardelijke manier als bij het basisinkomen het geval was. Gedurende dat jaar ga ik verder zoals ik afgelopen jaar deed: leven op bescheiden voet, fulltime gefocust op het produceren van werk, me gesteund wetend door mensen met een warm hart. Het project heeft een looptijd van 12 maanden, tot juni 2018, en wordt afgesloten met opnieuw een expositie waarbij onder de 100 donateurs 1 werk verloot zal worden. Er valt dus voor iedereen wat te winnen. Gulle gevers kunnen zich direct al aanmelden. Mail naar annevandalen@xs4all.nl onder vermelding van ‘Je geld of je leven’. De eerste 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 donateurs hebben zich al gemeld.