Anne van Dalen | Stilte voor de storm
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Stilte voor de storm

.

 

Wat staat er te gebeuren

De opening op zaterdag 13 mei van de expositie ‘dead centre of the universe’ met body prints, schilderijen, tekeningen, foto’s, video’s en sculpturen van drie opmerkelijke kunstenaars, te weten Keith Brighouse, Major Wilco en ikzelf Anne van Dalen. De tentoonstelling is te zien tot 3 juni.

 

Waarom dit initiatief voor een pop-up galerie

Het idee voor een eigen, tijdelijke, tentoonstellingsruimte is ontstaan uit noodzaak. Galeriehouders en presentatieruimtes die brood zien in een beginnend autodidact van boven de vijftig met nul exposities op haar naam, zijn dun gezaaid. Het is voor veel kunstenaars moeilijk om gezien te worden en om mijn werk aan het publiek te kunnen tonen moest ik mijn eigen kansen creëeren zodoende heb ik initiatief genomen en de makelaar die het pand in beheer heeft benaderd met de vraag of ik het tijdelijk mocht gebruiken. Dat mocht en vanaf dat moment heb ik alles in sneltreinvaart op de rails gezet. Ik ben ontzettend blij dat me dat hier in Zwijndrecht is gelukt.

 

Hoezo Zwijndrecht

Zwijndrecht is mijn nieuwe thuis nadat ik in 2016 vertrok uit Den Haag waar ik 30 jaar gewoond heb. Sinds een jaar woon en werk ik nu in een voormalig schoolgebouw. Wat Zwijndrecht geeft is ruimte, rust en buitengewoon aardige mensen. Ik voel me hier op mijn gemak dus toen ik besloot dat de tijd was gekomen om mijn werk aan de buitenwereld te laten zien was de keus voor mijn nieuwe thuishaven snel gemaakt. Voorwaarde was wel dat de locatie centraal gelegen is en goed bereikbaar met openbaar vervoer zodat ook mensen van buiten Zwijndrecht de expositie makkelijk kunnen bezoeken. Omdat ik zelf antikraak woon heb ik een zwak voor leegstaande panden vandaar dat mijn oog viel op de Twister: pal naast het station en met 900m2 vloeropppervlak ook nog eens loeigroot. Dat moet ook wel want het werk dat ik maak is niet klein.

 

Vanwaar de titel ‘dead centre of the universe’

De naam voor de expositie houdt ook weer deels verband met Zwijndrecht. Veel van mijn Haagse vrienden reageerden verbaasd op mijn verhuizing. In zo’n dorp valt niks te beleven zeiden ze, en zelf vond ik dat ook. Maar Zwijndrecht is voor mij het middelpunt geworden, mijn stukje van het universum en omdat het hier alle dagen doodstil is deed het me denken aan het oog van de storm. Filosofisch gezien refereert de titel aan drie hoofdzaken: dood, leven, en seks. Als kunstenaar geef ik daar uitdrukking aan, letterlijk en figuurlijk, in zogenoemde body prints: een afdruk van mijn lijf, het lichaam waarin ik huis, het centrum van mijn bestaan. Eenzelfde oorsprong op een heel andere manier is terug te vinden in het werk van de twee overige kunstenaars in deze expositie, Keith Brighouse en Major Wilco. Beiden zijn in bezit van verbeeldingskracht die uitstijgt boven dat wat veel mensen gewend zijn. Major Wilco’s waskrijt-tekeningen puilen uit van pijn en wellust. Keith Brighouse, gebruikmakend van video en fotografie, trekt aan, stoot af en brengt ons in verleiding.

 

 

Basisinkomen, wat doet dat

De kosten voor gebruik van het pand, de opening, alles wat nodig is om deze expositie te organiseren wordt door mij uit eigen middelen betaald. Ik bekijk het als een investering die van levensbelang is voor mijn voortbestaan als autonoom kunstenaar. Nou ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik afgelopen jaar heb mogen leven van een gecrowdfund experimenteel basisinkomen dat loopt tot juni. De €1000 per maand die ik via onsbasisinkomen.nl mocht ontvangen en de vrijheid die dat heeft opgeleverd (niet hoeven piekeren over commerciële zaken) is waar elke kunstenaar van droomt. Sterker nog, niet hoeven stressen over geld daar knapt ieder mens van op. Leven van een basisinkomen maakte het mogelijk om me fulltime te wijden aan het produceren van de serie tentoongestelde werken en zonder basisinkomen had ik het risico van deze expositie niet genomen.

 

Hoe straks verder

Uiteraard hoop ik dat deze investering zichzelf terugbetaalt uit de verkoop van het werk uit de expositie. Mensen die een kunstwerk zó waardevol en aantrekkelijk vinden dat ze het willen bezitten om er thuis elke dag naar te kunnen kijken… daar word ik als maker ontzaglijk blij van. De mogelijkheid om meer en nog betere kunst te produceren wil ik ook het komende jaar ten volle benutten. Het is mijn diepste wens om in zo groot mogelijke vrijheid mijn kunst te beoefenen vanuit de overtuiging dat kunst het leven zin geeft. Niet alleen voor mij persoonlijk waardevol maar ook voor anderen. Om die waarde te kunnen creëeren heb ik opnieuw voldoende financiële middelen nodig en dat is een forse uitdaging.

 

Nieuw project

Daar heb ik het volgende op bedacht: ik zoek 100 liefhebbers van kunst, donateurs, die zich voor de periode van 1 jaar en €10 per maand verbinden aan mijn nieuwste project “Je geld of je leven”, op dezelfde onvoorwaardelijke manier als bij het basisinkomen het geval was. Gedurende dat jaar ga ik verder zoals ik afgelopen jaar deed: leven op bescheiden voet, fulltime gefocust op het produceren van werk, me gesteund wetend door mensen met een warm hart. Het project heeft een looptijd van 12 maanden, tot juni 2018, en wordt afgesloten met opnieuw een expositie waarbij onder de 100 donateurs 1 werk verloot zal worden. Er valt dus voor iedereen wat te winnen. Gulle gevers kunnen zich direct al aanmelden. Mail naar annevandalen@xs4all.nl onder vermelding van ‘Je geld of je leven’. De eerste 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52  53 donateurs hebben zich al gemeld.