Anne van Dalen | Versnipperd
15776
post-template-default,single,single-post,postid-15776,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Versnipperd

Versnipperd

De uitspraak ‘je moet niet alles geloven wat je in de krant leest’ kennen we allemaal. Liegen dat het gedrukt staat, is er ook zo een, net als papier is geduldig. Dat laatste is maar goed ook want ik merk dat het tijd kost om de draai te maken van het werk dat ik afgelopen jaar maakte naar het nieuwe thema ‘je geld of je leven’. Om op gang te komen kun je maar het best gewoon ergens beginnen. Zo bedacht, zo gedaan.

Bij het opruimen van mijn atelier sta ik met een stapel oude kranten in mijn handen en mijn oog valt op de kop boven een artikeltje ‘bankier gearresteerd op verdenking van miljoenenfraude’. Ik neem een schaar en knip ‘m uit. Een paar uur later heb ik een verzameling koppen aan de ene kant en pagina’s met gaten aan de andere kant. Er is geen houen meer aan. Na de kranten zijn de reclamefolders aan de beurt. De oud papierbak naast de voordeur is een bron van geluk.

Stuntprijzen, kiloknallers, voordeelbonnen… ze vallen stuk voor stuk ten prooi aan de schaar. Al gauw liggen de koppen uit het economiekatern van de Volkskrant naast de aanprijzingen uit de ALDI-folder. Ik ontdek steeds grotere letters voor alsmaar lagere prijzen. Het kreten van de reclame zijn het jargon van de journalist. Elke dag weer wordt niks nieuws onder de zon verpakt in een nieuw jasje. Mijn ogen scannen van kop naar kop en ik absorbeer letters tot ik een ons weeg – NU VOOR 0,99 CENT . Het onderscheid tussen propaganda en informatie verdwijnt als sneeuw voor de zon en al wat rest zijn losse snippers. Eureka! Die snippers vormen de basis voor papier maché en met papier maché kan ik alle kanten op. Iets in mijn hersens draait een slag en ik voel het kwartje vallen.