Anne van Dalen | About
15280
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15280,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Anne van Dalen

(1963)

Opleiding

autodidact

 

Werkwijze

Anne begint aan een werk zonder te weten hoe het er, eenmaal voltooid, zal uitzien. De vorm groeit tijdens het bezigzijn. Daarbij komt dat Anne zich onder het werken laat leiden door invallen: elke nieuwe handeling is het gevolg van de voorgaande en wordt op zijn beurt bepalend voor het volgende onderdeel. Het fysiek ervaren van het materiaal is wezenlijk onderdeel van het proces dat de optelsom is van een aaneengesloten reeks ingevingen die onderling zijn verbonden.
Anne’s werk ontstaat in interactie met de tastbare wereld, zonder systeem en zonder patroon. Toch ligt wel degelijk in deze vorm een inhoud besloten. Gedurende het proces van improviseren vormt zich een beeld waarin zich iets afspeelt. Iets wat begonnen is zonder een van te voren ontworpen plan is plotseling iets bepaalds geworden. Het werk openbaart zich tot een eigen werkelijkheid. Dat is het moment waarop de voorstelling met het leven van Anne wordt doorverbonden en het schilderij zijn inhoud krijgt. Het zo ontstane beeld is voltooid op het moment dat Anne besluit de spontane invallen te onderbreken.
Kortom: Anne’s werk is de zichtbare neerslag van iets dat zij in werkelijkheid gezien en ervaren heeft. De afbeelding is niet ‘af’ in de gebruikelijke betekenis maar is ‘zo gelaten’. Een reële belevenis, ontstaan uit geïmproviseerde voorstelling, is nu vastgelegd in een moment. Anne creëert daarmee als het ware een doorlopende landkaart van belevenissen, merktekenen van haar bestaan.

 

Je geld of je leven

Anne van Dalen de kunstenaar is niet los te zien van Anne van Dalen de persoon. Is er zoiets als een onvoorwaardelijk bestaansrecht is een vraag die Anne niet alleen filosofisch stelt maar ook heel concreet met haar dagelijks leven als inzet. In de praktijk betekent het dat Anne leeft van het geld dat mensen haar schenken. “Dat ik mijn bestaanszekerheid uit handen geef zien sommigen als een daad van lef. Voor mij is het vooraleerst een artistieke keuze. De kunst zit in het zichtbaar en voelbaar maken van medemenselijkheid. Welke betekenis geven we aan reciprociteit: waar trekken we de grens bij onze wederkerigheid. Wie verdient het en wat gunnen we aan wie. Kan het ook anders?” Er komt geen instantie of uitkering aan te pas. Deelnemers aan ‘je geld of je leven’ schenken – van mens tot mens – de som van 10 euro per maand, zonder voorwaarden.

 

Wie heeft geeft eigenlijk bestaansrecht?

We schrijven juni 2016. Anne vertelt: “Ik was de gelukkige ontvanger van een landelijk crowdfund-experiment met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Mijn dagen waren gevuld met kunst en vrij van geldzorgen. Een unieke, weldadige ervaring. Vanaf 1 juni 2017 heb ik aan die levenswijze een vervolg gegeven met ‘Je geld of je leven’.”

‘Je geld of je leven’ is gemeenschapsgeld: een gemeenschap van donateur-deelnemers die samen een leefgeld creëeren van 1000 per maand. Donateurs schenken 10 euro per maand voor een periode van 12 maanden. Elke gift van 120 euro houdt Anne in leven en werken.

 

Uw financiële bijdrage is gebaseerd op het basisinkomenprincipe. Dat wil zeggen: onvoorwaardelijk. U verwacht geen tegenprestatie, maar… u krijgt er wel iets voor terug. Dank uiteraard. En maandelijks een update in uw mailbox. U bent welkom op Anne’s atelier. U ontvangt een VIP-uitnodiging voor eigen expositie(s) en bovendien maakt u kans op het winnen van een kunstwerk. Een kans van 1 op 100!

 

Aanmelden is eenvoudig:

mail  ‘Je geld of je leven’ naar annevandalen@xs4all.nl.

 

 

.