Anne van Dalen | NIEUWS
15837
page-template-default,page,page-id-15837,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

De Zwijndrechtse kunstsalon

Wat

De kunstsalon gaat – in real life – een open gesprek aan over kunst, onze maatschappij en wat dat met elkaar te maken heeft. Bedoeld voor welwillend volk en andere kunstenaars. De salon biedt ruimte voor ieder die bereid is tot nadenken; voor mensen die openstaan voor de zienswijzen van een ander. Vrij en informeel, onderscheidend, openlijk en onbevreesd doch immer respectvol. Kortom: bij de Zwijndrechtse kunstsalon praten we over belangrijke zaken.

Waarom

Directe aanleiding is de ontdekking in een kringloopwinkel van een verzameling mappen met daarin, losbladig, afbeeldingen van kunstwerken voorzien van tekst en uitleg. Die mappen waren illustratief bedoeld bij de radio- en (later) televisie-uitzending van Openbaar Kunstbezit: een stichting die tot doel had ‘esthetische vorming, door middel van de radio, in woord en beeld’. Het stamt uit een tijd waarin verheffing van het volk (nog net) salonfähig was. Bij het zien en lezen van al dat moois moet ik bekennen dat mijn kennis van kunst behoorlijk wat gaten vertoont en ik vermoed dat ik daarin lang niet de enige ben. Openbaar Kunstbezit is als een door zand bedolven graftombe en ik kan niet wachten met het opgraven om te ontdekken of onze kijk op kunst ten opzichte van toen veranderd is en hoe dan.

Een tweede aanleiding is de realisatie dat alleen ook maar alleen is. Veel kunstenaars werken lange dagen afgezonderd in hun eentje in hun atelier. Dat geldt net zo goed voor mij. De vernauwing die dat brengt kan noodzakelijk zijn maar evengoed schept het afstand, want geloof het of niet: inspiratie komt niet alleen van boven.
Onbekend maakt onbemind is er nog zo een. Kunstenaars worden nogal eens bezien als vreemde vogels die men maar beter uit de weg kan gaan. Niets is minder waar: kunstenaars zijn net mensen. In wederzijdse kennismaking doet de Zwijndrechtse kunstsalon een poging om vervreemding tegen te gaan. Kunst als onze verbinding met de wereld.

Wanneer

  • 25 juni 19:30 – 22:00 uur
  • 4 juni 19:30 – 22:00 uur
  • 14 mei 19:30 – 22:00 uur
  • 30 april 19:30 – 22:00 uur

(elke nieuwe datum wordt bekendgemaakt na de vorige)

Hoe

Als initiatiefneemster van deze salonavond zal ik de eigen actualiteit als beginpunt nemen. Dat wil zeggen dat ik aan de hand van een kunstwerk zal trachten de tongen los te maken. Het verdere verloop van de avond is onvoorspelbaar… alleen zij die erbij zijn zullen het weten.

Handig om te weten

De kunstsalon opent om 19:30 uur haar deuren en tot 20:00 uur kunt u vrijelijk aanschuiven.
Deelname is kosteloos: we hebben interesse in uw intellect, niet in uw portemonnee.
Met liefde en plezier regel ik een drankje/sapje in ruil voor een bijdrage in de kosten. Of anders: breng ter verhoging van de sfeer gezellig een eigen fles mee, daar doet helemaal niemand moeilijk over.
De kunstsalon is gevestigd aan Buizerdstraat 8, in lokaal 03 (het pand is een voormalig schoolgebouw) in de wijk Nederhoven in Zwijndrecht.

Contactgegevens vindt u aan de linkerzijde op deze pagina.

 

==========================

 

Finissage ‘Momenteel’ – zaterdag 26 mei 15:00-18:00 uur

Het slot van deze solo-expositie met onder andere:

  • lancering van het nieuwste kunstproject ‘Ik was erbij’
  • gelegenheid tot inschrijven voor Je geld of je leven-2
  • prijsuitreiking aan de winnaar van de 1e Je geld of je leven-loterij.

==========================

 

Opening solo-expositie ‘Momenteel’ – zondag 22 april 13:00-17:00 uur

Deze tentoonstelling toont een serie schilderijen voortgekomen uit Je geld of je leven. Een opmerkelijk project waarbij mensen uitgedaagd worden financieel bij te dragen aan het kunstenaarsbestaan van Anne van Dalen.

Anne’s eigen spontane, intuïtieve werkwijze waarbij een afbeelding ontstaat in het moment, is in de getoonde schilderijen duidelijk herkenbaar. De stijl valt te omschrijven als abstract met figuratieve kenmerken, soms gecombineerd met collage-/montagetechnieken. Hoewel ‘geld’ als zodanig op het eerste gezicht onzichtbaar schijnt, is het wel degelijk aanwezig. De monetaire urgentie zit ondermeer verborgen in de doeken en in de verf die Anne als giften mocht ontvangen.

Halverwege de middag treden 3 gastsprekers aan en Anne zal vertellen over het ontstaan van deze expositie. Om 16:00 uur start de trekking van de Je geld of je leven-loterij.

‘Momenteel’
van 22 april tot en met 26 mei

Openingstijden : woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur en op afspraak

Locatie: Buizerdstraat 8, 3334 SB Zwijndrecht

Speciaal voor vroege vogels

De opening is tevens de start van je geld of je leven-2 waarbij opnieuw plaats is voor 100 deelnemers die, onvoorwaardelijk, elk 10 euro per maand bijdragen aan Anne’s levensonderhoud.

Bereikbaarheid

Met de auto: A16, afslag 22 – Zwijndrecht. In de Buizerdstraat kunt u gratis parkeren.

Met de trein: op station Zwijndrecht stoppen sprinters vanuit Dordrecht en vanuit Den Haag/Rotterdam. Vanaf het station is het 10 minuten fietsen of 35 minuten lopen naar de Buizerdstraat.

Met de bus: Arriva bus 11 en bus 12 richting Dordrecht, halte Fazantplein (=Buizerdstraat).